My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Jak naplánovat kuchyni? I. plánování.

Pokud se chystáte zařizovat kuchyni a chcete, aby v ní byl řád a pořádek, se kterým budete spokojeni i po deseti dvaceti letech, je dobré si uvědomit několik základních pravidel. Pokud vyměňujete novou kuchyni za starou, jistě víte, o čem mluvíme, a máte i své poznatky, jak to udělat jinak nebo lépe. Pojďte si pravidla připomenout s námi. Základními body jsou plánování, rozvrhnutí, barevné ladění a ergonomie. Protože jde o poměrně obsáhlé téma, rozhodli jsme se vytvořit průvodce, který v několika částech rozebere jednotlivé body. Pokud se chystáte oslovit odborníka, je důležité si body uvedené níže promyslet předtím, než se za ním vydáte. Začněme tedy od začátku - plánováním.

Kuchyně Ester

Promyslete si plán

Proč plánovat? Častými chybami, které se později velmi těžce upravují ke spokojenosti, jsou nedostatek vyčleněného prostoru pro jídelní část, malý odkládací prostor, špatně sestavené, nízké anebo neprakticky umístěné skříňky. Proto je dobré plánovat, než se do něčeho pustíte.   

Projděte si místnost, ve které kuchyně bude, a zamyslete se nad ní, zapojte do toho také jídelnu nebo obývací pokoj, pokud na kuchyni mají navazovat. Aby poté nedocházelo k tomu, že se budou jednotlivé přechody místností rušit. Připojujeme pár otázek, které byste si měli promyslet ještě před zahájením plánování:

1. Jaký bude design kuchyně? Pomůže Vám v tom projít si trendy kuchyní a určit si, co se Vám líbí. Rustikální kuchyně jsou vhodné do velkých prosvětlených místností. Tyto kuchyně mají na předních plochách vyřezané/vysoustružené dekorativní prvky. Naopak menší prostory opticky zvětší kuchyně s čistým designem (hladká světlá dvířka, jednoduché tvary).

Design kuchyně

2. Jak Vám bude kuchyně sloužit? Tato otázka je myšlena z hlediska, jak bude Vaše rodina kuchyni využívat? Vaříte každý den, nebo jen občas? Máte velkou rodinu, nebo jste v domácnosti jen dva? Plánujete rodinu? Máte už dospělé děti? Scházíte se pravidelně u snídaně, oběda i večeře, nebo jen výjimečně? Odpovědi na tyto otázky Vám pomohou ujasnit si, jak velký budete potřebovat odkládací prostor, úložný prostor,  jídelní část atd.

3. Kolik se toho v kuchyni bude skladovat? Tato otázka opět souvisí se způsobem využití kuchyně. Pokud nevaříte často kvůli pracovní vytíženosti, nebo Vás to prostě nebaví, budete zřejmě potřebovat větší úložné prostory ke skladování jídla a polotvarů a pracovní plocha pro Vás nebude až tak důležitá. Pokud je naopak vaření Vaším koníčkem, pak budete potřebovat pracovní plochu, která Vám bude zcela vyhovovat, a kuchyni, která se Vám přizpůsobí.

4. Jaké bude mít kuchyně osvětlení? Promyslete si typy osvětlení a jejich rozmístění, tak aby Vám nevznikala hluchá místa, kde budete mít nedostatek světla. Většinou je v kuchyni jedno centrální světlo a pak světla bodová, která osvětlují pracovní desku a doplňují interiér. Osvětlení volte tak, aby ladilo nejen designově, ale popřemýšlejte také nad teplem, které světlo vydává.

5. Udělejte si seznam spotřebičů, které v kuchyni budete chtít mít umístěné. Vypracujte si seznam spotřebičů, estetických a pracovních doplňků, které chcete mít v kuchyni umístěny. Množství elektrických spotřebičů a jejich uložení by měl odpovídat také počet zásuvek. Nezapomínejte na to, že kuchyně je především pracoviště.

6. Kolik chcete do koupě investovat? Záměrně jsme tuto otázku umístili na konec, abyste si nejdříve udělali představu o tom, co chcete, protože cena, za kterou kuchyni pořídíte, je nakonec vždy rozhodujícím ukazatelem. Tady neplatí pravidlo čím menší, tím levnější. Záleží na požadovaném provedení.

Umístění a rozměrové dispozice kuchyně

Pokud máte možnost volby, kde kuchyni umístíte, pak pamatujte, že by měla být situována v blízkosti vchodu. Je to proto, že každý po příchodu domů zamíří právě sem. Také s nákupy je dobré mít kuchyni v blízkosti vchodu. Kuchyně je pracovní prostor, ve kterém během vaření vzniká teplo, proto je dobré ji orientovat na severní, severovýchodní nebo východní stranu. Je vhodné mít také do kuchyně samostatný přístup, nikoli přes další místnost. Ta může být napojena na komoru, špajz (ten orientujte na severní stranu), nebo hobby místnost. Pamatujte, kuchyně patří do denní provozní zóny. V bytovém domě jsme výběrem umístění limitováni umístěním jádra, musíme se přizpůsobit dispozici, zatímco u novostaveb se dispozice přizpůsobí nám.

Hrubé rozvržení

 Hrubé rozvržení kuchyně:

Udělejte si nákres kuchyně, stačit Vám k tomu bude tužka a papír. Důležité jsou tyto body, u všech si poznačte jejich rozměry:

  • Zakreslete rozmístění kuchyně, stěn, pokud je spojená ještě s jinou obývací částí, zakreslete i tu.
  • Rozmístění oken, dveří, balkonu. Zakreslete si jejich rozměry včetně výšky parapetů.
  • Dále všechny nerovnosti v místnosti, jako jsou sloupy, niky, stupačky.
  • Změřte si rozvody elektřiny, plynu, vody, přívod na digestoř.

V příštím článku si povíme o ergonomii kuchyně, rozmístění jednotlivých zón, spotřebičů a doporučených vzdálenostech, tak aby činnosti v kuchyni byly plynulé a navazovaly na sebe:

Rozvržení

Navazující články:

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup