My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Jak zařídit ložnici?

Ložnice je intimní zónou svých majitelů a měla by pro tento účel být dokonale uzpůsobena. Tato místnost by vám měla být schopna poskytnout pocit uvolnění, relaxace, kvalitní spánek a odpočinek. Pokud se ráno probouzíte s opačnými pocity, pojďte se s námi podívat na pár základních pravidel.

Uspořádání ložnice

Umístění a velikost ložnice

Jestliže si můžete vybrat, kam ložnici umístíte, vybírejte ten nejstudenější pokoj. Orientovaný nejlépe na severní, nebo východní stranu. Výborný tip, pro romanticky založené, je orientace na východ. V letních měsících bude pokoj dostatečně ochlazován a ráno budete vstávat v místnosti zalité sluneční svitem.

Velikost ložnice hraje důležitou roli, kvůli výměně vzduchu. Dospělý člověk zpracuje za noc až 15m3. Jestliže nemáte řízené větrání, např. rekuperací, volte největší možný pokoj.

Ložnice Tirol, vyniká klasickým rámovým tvarem dveří s hlubokým frézováním.

Ložnice Tirol
Ložnice Tirol

Správné rozmístění nábytku  

Ložnice by měla být vzdušným místem, kde se nebudou hromadit věci, které nepotřebujete. Snažte se tohoto trendu držet a při každém velkém úklidu to opakujte sobě i partnerovi. V opačném případě vytvoříte místa, kde se bude ukládat prach, množit roztoči a bakterie. Nábytek, který v ložnicích většina z nás má, je postel, noční stolky a šatní skříně. I ty v dnešní době lidé přesouvají do přilehlé šatny, je to moderní, praktické a přínosné také ze zdravotního hlediska, protože ložnice slouží jen ke spánku. Aby místnost v takovém případě nepůsobila prázdným dojmem, doplňte ji oblíbenými fotografiemi, nebo obrazy které ve vás probouzí pozitivní energii.

Postel FlaboPostel Flabo

Dvojlůžko Flabo s čalouněným čelem zaručí pocit pohodlí a luxusu, cena již od 51 839Kč.

Koberec v ložnici – hodně diskutované téma, které většinu párů dělí na dvě skupiny. Ty, kteří chtějí ráno stoupnout do teplého a měkkého. A ty, kterým studená podlaha nevadí, a dávají přednost snadné údržbě. Velmi snadno se nachází řešení v podobě malých běhounů u hrany postele.

Co do ložnice rozhodně nepatří, je pracovní kout. Pokud si tuto místnost spojíte s prací, bude se vám v ní hůře odpočívat. To samé platí i o práci z postele. Snažte se proto z této místnosti udělat místo klidu, ticha a odpočinku.

Materiál a barvy

Materiál, který si vyberete, by měl být přírodní. Nejčastěji se jedná o dřevo, méně časté jsou kombinace s kovem, nebo sklem. Barvy jsou subjektivní záležitostí, kterou každý z nás vnímá jinak. Ty v ložnici, by měly uklidňovat. Nejlépe, je vybírat, z palety chladných barev, tedy modrou, zelenou, hnědou a jejich odstíny. Mají uklidňující energii a podporují spánek. Vyvarujte se sytým barvám, obzvláště odstínům červené a oranžové. Pokud máte v ložnici nedostatek světla, použijte bílou, která působí čistě, táhne světlo a uklidňuje.

Jedna ložnicová sestava, různá barevná provedení naší ložnice Point. Malá ukázka toho, jak může barva a materiál ovlivnit naše vnímání celého prostoru:

Ložnice PointLožnice v přírodních, tlumených barvách.


Ložnice PointLožnice v moderních, studených odstínech.

 

Ložnice PointLožnice ve veselých a hravých barvách.

Osvětlení

Osvětlení by mělo harmonicky doplnit interiér ložnice. Zpravidla se volí jedno centrální, které pomáhá s orientací v ložnici při běžných činnostech a další tlumenější světla, která navodí intimní atmosféru. Většinou se jedná o lampičky. Velmi originálně vypadá také osvětlení zabudované do nábytku. Naprosto nevhodným způsobem svícení v ložnici je použití LED osvětlení. Tyto světelné zdroje ovlivňují uvolňování hormonu serotoninu, který podporuje naši aktivitu, a naopak zpomaluje uvolňování melatoninu, který vyvolává potřebu spánku.

Dřevěná postel NelaDřevěná postel Nela

Postel, matrace a rošt

Postel umístěte tak, aby byla dost daleko od oken a topení, abyste během spánku nevnímali ani teplo, ani chlad od těchto zdrojů. Čelo postele by mělo přiléhat ke stěně. Pokud se jedná o dvoulůžko, pak je optimální vzdálenost od stěny z každé strany 75cm. Výška postele by měla být kolem 40cm, protože u nižších lůžek vnímáte proudění studeného vzduchu u země, naopak u patrových postelí je problém s vydýchaným vzduchem u stropu. Délka postele by měla být o 20cm větší než je výška člověka, který na ní spí. Pro ty, kteří jsou vyšší, se vyrábějí atypické rozměry. Protože jejich prodej není běžný, ve standartní nabídce je nenajdete. Kontaktujete prodejce, rádi Vám postel i s příslušenstvím na míru dodají. Velmi důležitým bodem je také kvalita postele. Pokud Vám bude vrzat při každém pohybu, pak se určitě dobře nevyspíte.

Dřevěná postel LuciaMasivní postel Lucia v moderním parketovém designu.

 

Matrace jsou velmi často podceňovaným vybavením, na kterém se šetří. Ke kvalitnímu spánku však přispívají nejvíce. Můžete si vybrat, zdali se budete každé ráno budit rozlámaní s pocitem, že jste se už vyspali i líp. Nebo si dát více záležet na výběru kvalitní matrace. Matrace pro dospělého člověka by měla mít výšku alespoň 20cm, pečlivě vybírejte také potah. I díky potahu si můžete zpříjemnit spánek a chránit své zdraví, dnes se vyrábějí potahy, které mají antibakteriální vlastnosti, obsahují Aloe Vera pro lepší regeneraci kůže, technologie k odvádění potu, atd. Záleží také, jak dobře máte větratelnou ložnici a na čem bude matrace uložena. Pro špatně větratelné místnosti jsou vhodné taštičkové a pružinové matrace. Pamatujte na to, že matrace má vliv na naše zdraví.

Matrace Lima

Partnerská sendvičová matrace Lima.

Výběr roštu souvisí s výběrem matrace. Ne každou matraci můžete položit na laťkový, polohovací nebo pevný rošt, proto je dobré se na tuto skutečnost před zakoupením informovat. Nejméně vhodným podkladem pro matraci je pevná deska, která brání tomu, aby se matrace odvětrávala a dýchala. Více o tom, jak správně vybrat matraci a rošt naleznete zde.

Rošt PrimaplusElektricky polohovatelný lamelový rošt Primaplus.

Přejeme Vám hodně štěstí při zařizování vaší ložnice a doufáme, že v ní budete nacházet klid, harmonii a sílu. Inspirovat se můžete také u starého čínského učení feng shui. Pak už stačí jen skočit do pyžama nebo noční košile a užít si nerušený a klidný spánek.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup