My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Uspořádání pracovny

Chystáte se zařídit si kancelář, ať už doma nebo v zaměstnání? Rozmístění nábytku a elektroniky je velmi důležité. Správně zorganizovaná kancelář může totiž zvýšit Váš pracovní výkon.

Kancelář feng shui

Feng-shui

Feng-shui je stará čínská filozofie, která se zabývá proudy pozitivní a negativní energie. Pokud v práci trávíte mnoho času a máte pocit, že jste vyčerpaní, ale Vaše výsledky neodpovídají únavě, možná Vaše kanceláře není taková, jaká by měla být. Feng-shui se zakládá na tom, že eliminuje zlou energii a snaží se Váš život učinit harmonický. Možná nevyřeší Vaše pracovní problémy, ale možná Vám změní pohled na práci i na okolí.

Kam se stolem?

Umístění pracovního stolu je důležitým aspektem, ve většině článcích a návodech je uvedeno, že by stůl měl být dobře osvětlen. Dále by člověk za sebou měl mít dostatek prostoru pro odsunutí židle. Podle Feng-shui zde však existují i další pravidla:

  • Stůl a dveře – již v dávných dobách lidé potřebovali vidět na vchod, kdyby se blížilo nebezpečí. Přeci jen bude pohodlnější, když na dveře uvidíte, ať už z pocitu bezpečnosti, nebo přivítání případné návštěvy. Zároveň doporučuje umístění stolu co nejdále od dveří.
  • Stůl a okno – tato filozofie také odrazuje od sezení zády k oknu, nejenže byste si stínili, ale podle Feng-shui tato pozice zabraňuje proudění energie a zároveň z Vás energii vysává. Nejoptimálnější je mít okno po levé ruce. Pokud není v místnosti okno, doporučuje se umístit po levé straně zrcadlo.
  • Stůl a výhled – pokud je to možné, doporučuje se neumisťovat stůl tak, aby z něho byl výhled do chodby nebo na schody. Opět dochází ke ztrátě energie. Nejvhodnějším výhledem od pracovního stolu by mělo být okno.
  • Stůl a PC – počítač je nyní již nezbytností. Dle této filozofie je vhodné ho umístit do jihovýchodního rohu, což zaručuje zvyšování pracovní kapacity. Když ještě umístíte vedle monitoru květinu, zmírníte tak elektromagnetické pole, které je kolem něj. Nejvhodnější květinou je bambus nebo kaktus, které rostou v těžkých podmínkách a symbolizují štěstí.
Kancelářské stoly Oskar

Rozdělení pracovny do několika oblastí

  • Jižní oblast – oblast ohně – není vhodná modrá barva, pověšené zrcadlo anebo kresba zobrazující vodu.
  • Severní oblast – oblast vody a kovu – vhodné je umístění obrazů, které se vztahují ke kariéře, rám by měl být černý či bílý.
  • Jihovýchodní oblast – oblast dřeva – neumisťovat nic, co má souvislost s ohněm nebo kovem.

Uspořádání pracovny v závislosti na oboru

Uspořádání pracovny také závisí na tom, v jakém oboru se pohybujete.

  • Obchod, marketing a styk s veřejností – nejvhodnější je jižní strana, která podporuje myšlení a vnímavost.
  • Služby – kvůli praktickému myšlení je vhodná jihozápadní strana.
  • Finance – pro tento obor je vhodný západ.
  • Manažeři – těm vyhovuje severozápadní strana, která podporuje jejich organizační schopnosti.

Dále se doporučuje pověsit si za záda obraz, případně plakát s motivem vln (např. řeka, moře nebo i akvárium), kterým podpoříte proudění kreativní energie. Naproti Vám doporučuje Feng-shui umístit obrazy s motivem země, které vyvolávají sílu a skrytý potenciál.

A ještě jedna rada na závěr, v případě, že si zařizujete pracovnu doma a prostor Vám to dovolí, umístěte pracovnu co nejdál od ložnice. Ložnice slouží pouze pro spánek a odpočinek.

Kancelář feng shui

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup