My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Barvy do obývacího pokoje

Obývací pokoj je místo nejen k odpočinku, ale také k zábavě, rodinnému setkání, posezení s přáteli a jiným příležitostem. Sestavte si obývací pokoj z jednotlivých kusů nábytku, doplňků a osvětlení. Celkový vzhled získáte pomocí správně zvolené barvě stěn a podlahy. Neexistuje jednotný názor, jak si pokoj vybavit, a už vůbec ne, jaké barvy použít. Barvy v obývacím pokoji přitom hrají velmi důležitou roli.

Každý člověk je jiný a má také jiný pohled na sladění interiéru. Některý řeší barevné sladění, jiný rozložení nábytku. Barevné sladění je vždy otázkou vkusu a možností kombinace barev lze navodit různou různou atmosféru, od příjemné po nepříjemnou. Obývací pokoj Vám nabízí prostor pro experimenty, vše si však předem s rozvahou promyslete.

Barvy do obývacího pokoje

Jak působí barvy na jedince

Žlutá - povzbuzuje, osvobozuje, přináší uvolnění, pocit harmonie, působí vesele a otevřeně. Je spojována s harmonií, otevřeností a působí pozitivně na paměť. V oblibě ji mají lidé, kteří jsou plní nadějí a očekávání. Odmítání žluté prozrazuje zklamání a nedůvěru v budoucnost.

Oranžová - vyvolává pocit radosti, je spojena s představou slunce, tepla, bohatství, zlata. Dodává energii, zpozornění, povzbuzuje aktivity a myšlení. Pomáhá proti špatné náladě, depresím i pesimismu.

Červená - je pro lidský mozek a zrak nejzajímavější. Znázorňuje sílu a vášeň. Dodává energii, povzbuzení aktivity a chuti k jídlu. Vybírají si ji lidé, která jsou sebevědomí, cílevědomí, tvořiví, ale také pruďasové se sklony k násilí.

Zelená - barva přírody, která uklidňuje a uvolňuje. Používá se k vyjádření souhlasu, rovnováhy, klidu a přírodních i organických prvků. Zelené dává přednost člověk, který se nebojí překážek a umí si stát za svým. Ten, kdo pečuje o druhé a touží po obdivu a uznání.

Modrá - je barva vody a nebe. Je nejvíce uklidňující barvou, příliš modré naopak způsobuje zklíčenost a deprese. Rádi ji mají lidé s bohatým vnitřním životem, romantikové a introverti. Naopak lidé, kteří nejsou spokojení se svými současnými vztahy, ji nevyhledávají.

Purpurová - je vzácná a spojovaná s bohatstvím a mocí. Jedná se o vášnivou barvu s náznakem smyslnosti a rozbouřených emocí. Zvyšuje chuť na sladké, narušuje vztah k realitě a odvracení od řešení problémů.

Hnědá - směsice všech barev. My ji známe jako barvu dřeva a hlíny. Kromě jiného je hnědá také barvou kávy a čokolády, které vyjadřují bohatství a požitek. Mají ji rádi lidé, kteří touží po vlastním pohodlí a vyčerpaní lidé toužící po odpočinku.

Černá, bílá, šedá - mají barevný nádech pro úpravu ostatních barev. Černá působí neproniknutelně a představuje marnost, prázdnotu, nekonečný vesmír a také smrt. Bílá propojuje všechny barvy světla a dodává sílu. Je čistá a pokojná. Šedá je vnímaná jako chladná a nevýrazná, nemá tolik emocí, snižuje aktivitu a zvyšuje lenost.

Barevná škála

Barvy dokážou vaši místnost opticky zmenšit, zvětšit, zkrátit nebo prodloužit, ubrat jí světlo, mohou zklidnit nebo naopak znepokojit. Odborníci všeobecně doporučují do ložnic barvy uklidňující, do dětských pokojů veselé a do koupelny navozující pocit čistoty. Proto je důležité při volbě oblíbených barev respektovat obecně platné zásady:

  • barevnost by měla vycházet z promyšleného návrhu
  • velké plochy místnosti by měly být neutrální (stěny, strop, větší nábytek)
  • výrazné barvy jsou vhodné použít pro menší nábytek a doplňky, na první pohled jsou sice efektní, ale po nějaké době znepokojují a dráždí
  • tmavé barvy ubírají světlo a opticky zmenšují místnost
  • barvy, které jsou zastoupené v přírodě, jsou uklidňující a působí pozitivně na psychiku člověka
  • méně znamená více - vždy záleží na vkusu, všeobecně však platí, že místnost zařízená jen např. ze dvou barev působí lépe než pestrobarevná

Vhodnou barvou do obývacího pokoje je bílá ve vhodných odstínech, světle zelená, levandulová, šedobéžová či kakaově hnědá. Nevhodnými barvami jsou všechny ostré a výrazné barvy, které mohou působit rušivě (červená). Každý člověk má v oblibě jinou barvu, takže se může stát, že co se líbí nám, nemusí se líbit jinému.

Ukázka barevnosti obývacích pokojů

Ukázky obývacích pokojů

Z uvedených ukázek je jasné, že vždy záleží na celkovém vzhledu obývacího pokoje. Pokud zvolíte světlý nábytek, je vhodné vymalovat tmavšími barvami a naopak.

Sestavte si obývací pokoj dle Vašich představ a oživte tak svůj interiér. V případě jakýchkoliv dotazů nás kontaktujte.

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup