My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Mohlo by Vás zajímat

Barvy roku 2019 - víme jak na ně

Každý rok jsou vyhlašovány nové barvy v různých kategoriích. Pokud žijete módou a aktuálními trendy, může být přestavba interiéru celkem náročná a to jak finančně tak časově.

Barvy roku 2019

Mnoho lidí se tak zaměřuje na nákup nábytku v neutrálních barvách, u čalouněného zboží černou, bílou a různé odstíny šedé. U nábytku pak převládá bílá nebo dub bardolino. Samostatně tyto barvy mohou působit jednotvárně a chladně. Tuto monotonost však můžete „rozbít“ zajímavým kouskem v trendy barvách. Odvážnější jedinci mohou sáhnout po celé sedací soupravě nebo natřít zeď.

A jaké barvy budou letos kralovat a kdo je určuje?

Při vyhlašování barev roku se nejčastěji setkáme s koncernem Pantone. Patří mezi nejznámější a zároveň nejvýznamnější vyhlašovatele. Tento koncert na konci minulého roku prohlásil svou barvou odstín Living Coral, tedy korálovou.
A jaká je charakteristika této barvy?
Tento odstín korálových útesů je oranžová barva se zlatým podtónem. A protože útesy poskytují přístřeší a ochranu mořským živočichům měla by barva vyvolávat útěchu, povzbuzení i naději.
Ačkoli je tento odstín zaměřen spíše na módní průmysl, najde si své uplatnění i v bydlení. Tato barva se bude skvěle vyjímat např. na jedné stěně bílého pokoje nebo dekoračních polštářků či taburetů

Living coral

Dalším významným vyhlašovatelem je společnost vlastnící interiérové nátěrové hmoty. U této společnosti vyhrála teplá a hřejivá barva Spiced Honey. Barva je velmi neutrální v odstínu kořeněného medu. Samostatně může působit nudně až fádně, ale skvěle vynikne s jinými odstíny. Hodí se také na zeď nebo na sedací soupravu, kterou doplníte zajímavými polštářky. Skvělou výhodou je, že se dá kombinovat prakticky s jakoukoli jinou barvou. Pokud nevíte jak na to, stačí si představit kuchyni s medem a kořením. 

Spiced honey

Přece jen pro Vás máme pár typů. Chcete si vytvořit příjemné místo vhodné pro odpočinek, rozjímání a snění? V tomto případě sáhněte po kombinaci Spiced honey s hnědými, béžovými barvami nebo jemně pastelových (růžová, fialková atp.). Chcete naopak interiér oživit? Zkombinujte Spiced honey s hřejivými barvami jako je například vínová, cihlová, šedo-zelená apod.). Při kombinaci s oranžovou, hořčicovou nebo sytými barvami modré a zelené bude to pravé ořechové pro místo práci a kreativitu. Nabije Vás energií. 

Velmi zajímavým odstínem je Blueprint. Tato barva může působit neutrálně, je však velmi variabilní pro použití. Vyhlašovatel této barvy tvrdí, že jde o barvu zdravého sebevědomí, pozitivní energie a touhy po stabilitě. Dle expertky na barvy Eriky Woelfel je Blueprint teplejší než denim a jemnější než námořní modř.

Blue print

 
A jak ji kombinovat? Dle společnosti Behr existují hned 4 varianty:

  • Monochromatická varianta – spojuje barvu vody, modrého kovu a dark navy. Uplatní se zejména ve větších obývacích pokojích a koupelnách
  • Tóny země – v kombinaci s barvou popela, sloní kůže a Marsu zvolte do kuchyně, menších obývacích pokojích a pracovnách. Avšak spíše jako doplněk. 
  • Pastelová – skvělá volba do ložnic a dětských pokojů v kombinaci s barvou písku, bavlny a jemné šedé. 
  • Barvy klenotů – amber, zelená, jantarová. Ideální kombinace do kuchyní, obývacích pokojů a jídelen
  • Vlastní kombinace – fantazii se meze nekladou

 Dalšími odstíny pro interiér se stala odvážná Night watch, což je velmi tmavá zelená. Její implementace může být v interiéru náročná, při nesprávném použití může působit ponuře. Za zmínku stojí také odstín Caver clay. Jedná se o teplou terakotovou barvu, která funguje jako chameleon a skvěle se kombinuje s ostatními barvami a zároveň zútulní interiér.

Night watch

Nutno podotknout, že se musíte hned všechno měnit. Vyhlášení barvy předchází pečlivý výzkum, je to tedy reakce na vývoj společnosti a jejich preferencí. Ačkoli se nejedná o sázku do loterie, není nikdy možné stoprocentně říci, že se barva uchytí.

 

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup