My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Jak naplánovat kuchyni? II. Ergonomie

V dnešním článku navážeme na plánování. Po promyšlení designu kuchyně a rozkreslení místnosti přichází na řadu ergonomie kuchyně. Tedy její správné a funkční rozmístění. Ergonomická kuchyně vytváří základní kuchyňskou sestavu, kterou tvoří vestavěné spotřebiče a dvě linie. Spodní, kterou tvoří spodní skříňky, překryté pracovní deskou. A horní, kterou tvoří závěsné horní skříňky, doplněné vysokými skříněmi.

Kuchyně Elis

Dispoziční řešení kuchyně:

V kuchyni je důležité vytvořit tři pracoviště vzájemně propojené jednotlivými činnostmi, bez nich se neobejde žádná kuchyně. Mluvíme o nich jako o zónách a měly by nám po propojení vytvořit pomyslný trojúhelník. Jedná se o zónu mytí, vaření a pracovní zónu, které jsou vzájemně propojeny zónami skladování a odkládání. Vzdálenost mezi nimi by neměla být příliš velká, měla by být pohodlná, bezpečná a navazovat na odkládací plochu. Pro plynulý pohyb v kuchyni je důležitá také výška jednotlivých zón a jejich účelné uspořádání. Zprava doleva je uspořádání pro praváky následující: zóna vaření, přípravy, mytí a odkládací zóna (pro leváky naopak).

Rozvržení                      

a) Zóna mytí

Centrem této zóny je dřez. Jedná se o jeden z nejčastěji používaných prvků kuchyně. Stáním u dřezu strávíme více než polovinu času určeného pro práci v kuchyni, proto je velmi důležitá výška umístění dřezu. Ideální výška je 5 cm nad úrovní ohnuté ruky, mírně nad pasem. Umístění je tedy doporučováno vyšší než u ostatních pracovních zón, a to v rozmezí od 85 cm do 106 cm, důvodem je, že pracovní plocha je až na dně dřezu. Změny výšky lehce dosáhneme použitím nádstavného prvku na spodní skříňku nebo vyšším soklem. Záleží na výšce uživatele.  Po obou stranách dřezu je nutná odkládací plocha. Vzdálenost mezi dřezem, varnou plochou a pracovní deskou má být minimální, protože během vaření je zapotřebí mít vodu nadosah. Dřez pořizujte s odkapávací plochou, pokud Vám to prostory dovolí. Zejména pokud budete umývat nádobí ručně, oceníte ji také při přípravě jídla. Do této zóny se řadí také nádoby na likvidaci odpadu a myčka. Zvládnutí hygieny a likvidace odpadu je základem v dobře fungující kuchyni. Prostředky k úklidu kuchyně mají mít své místo v blízkosti dřezu nebo pod ním. Myčka je ekonomičtější a ekologičtější než ruční mytí. Standardní šířky myček jsou 45 a 60 cm. Pro její pohodlné používání je dobré si vyčlenit prostor do uličky alespoň 120 cm.

Výška dřezu

 

Půdorys

                               Půdorys umístění mycí zóny. Na obrázku vidíme, že za ní následuje odkládací prostor, varná zóna, opět odkládací prostor a zóna skladování.

b) Zóna vaření

Varná plocha by měla být umístěna v blízkosti dřezu, místa na odkládání a nejlépe ještě doplněná odsavačem par se zabudovanými světly k osvětlení varné plochy. Varná plocha by měla mít výšku 10–17 cm pod úrovní ohnuté ruky (od 75 do 87 cm), tak aby bylo možné kontrolovat vaření. Z obou stran by měla být odkládací plocha min. 40 cm. Varná plocha by neměla být umístěna v rohu, zejména v případě plynových sporáků. Ty by neměly být usazeny ani do pracovní desky a v blízkosti okna. Boční vzdálenost od stěny by měla být minimálně 20 cm. Elektrickou troubu můžete využít jako samostatný vestavěný spotřebič, umístíte ji tak podle potřeby, maximálně však do výšky očí. Výkon digestoře by měl být 10x vyšší, než je objem vzduchu v místnosti. Výška mezi digestoří a varnou plochou je 65 cm, u plynových sporáků 75 cm, záleží také na výkonnosti digestoře.  

Zóna vaření

c) Pracovní zóna

Přípravná pracovní plocha by měla být po obou stranách mycí a varné zóny. Výška pracovní plochy by měla být taková, abyste dosáhli na zadní část pracovní plochy nebo na dno dřezu. Za ideální hloubku pracovní plochy se bere rozměr 60 cm, výjimku tvoří pracovní ostrov, u kterého je hloubka od 60 do 120 cm (jen pokud je přístupný ze všech stran). Výška odpovídá činnosti, pro kterou je určená. Při přípravě jídla, jako je krájení, míchání, zdobení je výška 5-10 cm pod úrovní ohnuté ruky (od 86 do 92 cm). Při práci s elektrickými spotřebiči (pečení, mísení) se vynakládá více síly, proto je ideální pracovní výška nižší, a to 17–25 cm pod úrovní ohnuté ruky (od 72 do 75 cm), stolová výška. Tato teorie o více výškách pracovní plochy se do praxe často neuvádí, zejména v malé kuchyni, protože tyto odlišnosti působí disharmonicky. Celistvost pracovní desky, která slučuje různé výšky, zůstane jednotná, jen pokud použijete tvarovatelný umělý kámen. Pracovní deska by měla být dostatečně odolná, pružná, silná a lehce omyvatelná. Nejlepší je celistvá pracovní deska. Zadní panel, obklad – by měl být vyroben z kvalitního materiálu, který bude odolávat vysokým teplotám, páře a bude lehce omyvatelný, protože kvůli výše zmíněným podmínkám se zde hojně množí bakterie. Důležité je u zadního panelu také myslet na dostatečné množství zásuvek pro elektrické spotřebiče.  

Pracovní zóna

Výška a šířka pracovní plochy kuchyňské linky a ostrůvku

d) Zóna skladování

Tato zóna řeší umístění a skladování potravin. Skladování čerstvých potravin by mělo být přehledné, abychom se vyhnuli zbytečným ztrátám. Nejlépe skladování čerstvých potravin řeší chladná, větraná místnost - špajz, nebo jeho alternativa - potravinová skříň. V blízkosti lednice by měla být dostatečná pracovní plocha. Trvanlivé potraviny se dobře skladují ve spodních výsuvných skříňkách.

e) Zóna odkládání

Tato zóna organizuje umístění nádobí, kuchyňského nářadí, skla a malých elektrospotřebičů, jednoduše vybavení kuchyně. To vše musí mít své místo a být lehce dostupné. Výška uložení je stejně důležitá jako organizace, proto dbejte, abyste se nemuseli příliš často shýbat nebo natahovat. Nejčastěji používané předměty skladujte od úrovně kolen po úroveň očí. Těžší věci, jako hrnce, skladujte co nejblíže varné ploše ve velkých zásuvkách. U všech spodních skříněk platí, že pro pohodlnou manipulaci je nutné mít prostor alespoň 120 cm. Hloubka polic spodních skříní nesmí přesahovat hloubku pracovní desky – 60 cm, kvůli dostupnosti nejspodnějších zásuvek. Horní skříňky mají mít menší hloubku kvůli pracovní desce.


Vzájemným propojením jednotlivých zón a vytvořením pomyslného trojúhelníku mezi nimi máme na výběr ze šesti typů uspořádání kuchyně:

1) Lineární - jedná se o kuchyně vhodné do menších prostor. Vybaveny jsou nejnutnějším úložným prostorem a maximálně se využívá možnosti zabudovaných spotřebičů, aby byla zajištěna co největší pracovní plocha. Aby tato kuchyně byla prakticky dobře využitelná, měla by mít délku při stěně byla alespoň 3 m a šířku kuchyně nejméně 1,7 m.

Lineární  

2) Paralelní - jedná se o dvě sestavy kuchyně stojící proti sobě. Výhodné je toto řešení zejména v průchozích kuchyních, kde můžete využít výklenku pro umístění sestavy. Prostor mězi oběma pracovními protostory by měl být alespoň 1,2 m.   

Paralelní    

3) Rohová L - tato kuchyně je vhodná do středně velkých domácností. Rohové rozmístění zajišťuje lehký dosah pracovní plochy na obě strany, velmi dobře využitelná v kombinaci s obývacím pokojem. Odstraňuje nedostatek stěnové plochy, pracovní zóny jsou velmi dobře odděleny.                 

Rohová L

4) Rohová U - je vhodná do velkých i malých prostor, při její realizaci využijete až 3 plné stěny. Toto uspořádání poskytuje maximum úložného prostoru a pracovní plochy. Pro pohodlné pracovní prostředí by prostor mezi stěnami měl být min. 2 m. Tato dispozice je vhodná pro předělení kuchyně od jídelny nebo obývacího pokoje.     

Rohová U  

5) Kuchyně s pracovním ostrovem - tato kuchyně je vhodná jen do větších prostor, kde se při použití ostrova nezkomplikuje pohyb v místnosti a opticky se nenaruší prostor. Velmi vhodná je do místností, kde je kuchyně dohromady s jídelnou nebo obývacím pokojem, elegantně rozděluje tyto prostory. Pracovní ostrov můžete umístit tak, že kuchyně vytvoří tvar písmene T nebo U, pokud využijete tvaru U, vytvoříte tím kompatibilnější pracovní trojúhelník. Ostrov můžete využít jako odkládací, varnou nebo mycí plochu. U posledních dvou způsobů je nutné myslet na to, že elektřina, voda a plyn musí jít podlahou. Špatně umístěný ostrov může zkomplikovat pohyb po kuchyni, proto myslete na jeho dobré umístění, abyste předešli zbytečnému obcházení. A ještě jedna poznámka - i vhodně zvolený jídelní stůl tvoří ostrov.    

S ostrovem

6) Kuchyně s poloostrovem - tento typ kuchyně vychází tvarově z kuchyně rohové, kdy přidáme další pracovní prostor a tím vytvoříme tvar písmene T nebo G. Toto řešení je vhodné do velké kuchyně. Prodloužení můžeme využít jako pracovní plochu nebo jídelní pult. Opticky nám předěluje prostor a je vhodná do místností, které jsou spojeny s jídelnou nebo obývacím pokojem.

S poloostrovem

V malých kuchyních se všechna tato pravidla dodržují velmi těžce. Dispoziční chyby jsou u nich také nejvíce viditelné. Dobře řešená malá kuchyně Vám ale nikdy nebude připadat malá, pokud bude dobře zorganizovaná.

K rozkreslení kuchyně na papír je dobré načtrtnout si horizontální i vertikální rovinu ve Vámi zvoleném měřítku, do kterého budete zakreslovat jednotlivé prvky:

Mřížka
 

Pokud si s něčím v organizaci Vaší kuchyně nevíte rady, kontaktujte nás, rádi Vám poradíme.

V příštím článku si povíme o instalaci elektrických spotřebičů do kuchyně.

 

 

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup