My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Jak se zbavit roztočů?

Roztoči jsou velmi obsáhlým řádem, kde se zástupci velikostně pohybují od  několika mikrometrů až po centimetry. Někteří zástupci jsou nápomocní třeba při výrobě sýrů, další žijí jako parazité, kteří přenášejí nemoci. U dalších o jejich přítomnosti ani nevíme, nevnímáme ji.

Zástupce, který s námi hojně sdílí naše domovy, je Roztoč prachový, tento roztoč je pouhým okem neviditelný (0,2-0,4 µm). Živí se oloupanými částečkami kůže. Průměrná délka života samčího jedince je 20-30 dnů, samička žije až 10 týdnů a za tu dobu naklade 60 až 100 vajíček. Pokud se v domácnosti vyskytuje průměrná populace a její obyvatelé netrpí alergiemi nebo astmatem, není přítomnost tohoto roztoče škodlivá.

Pokud však v domácnosti žije alergik nebo astmatik, vzniká problém.


roztoč

Co alergie je a jak vzniká?

Každý organismus má vyvinutý imunitní systém, který vytváří obranu proti účinkům cizích látek. Pokud organismus nepřiměřeně reaguje na látky, které jsou pro organismus cizí, ale nejsou škodlivé (roztoči, pyl), pak mluvíme o alergii. Látka, která nepřiměřenou reakci vyvolává, se nazývá alergen. Když organismus přijde do kontaktu s alergenem, začnou se tvořit obranné látky v lymfatických tkáních a krvi, těmto látkám říkáme protilátky. Pokud s alergenem organismus přijde do kontaktu opakovaně, protilátky uvolní mediátory, které vyvolají zánět a jsou následně zodpovědné za zánětlivá onemocnění a alergie.

Alergie je často vrozená porucha v imunitním systému, v současné době alergiemi trpí 20 % populace. U dítěte, které má jednoho rodiče alergického, je 30 % riziko, že bude mít alergii také. Pokud jsou oba rodiče alergičtí, riziko, že se alergie u dítěte projeví, je 50-80%.

Proč za alergii mohou roztoči?

Roztoči vyvolávají onemocnění alergeny obsaženými ve výměšcích, nejškodlivější je pro nás jejich vdechování. Přítomnost těchto alergenů může způsobit také onemocnění kůže. Alergeny roztočů adherují (přilnou) na prachové částice, které jsou o něco větší a těžší než výměšky a kvůli tomu se pak snadněji šíří zvířením vzduchu.

Alergie na roztoče je nejčastější příčinou vzniku alergického astmatu nebo jeho zhoršení. Alergeny, které roztoči produkují, obsahují proteázy - to jsou enzymy, které chemicky rozrušují bílkoviny. Bílkoviny jsou základní stavební jednotky sliznice dýchacích cest. To znamená, že při vdechnutí narušují epitel (povrch) sliznice i funkci dýchacího ústrojí, tím se usnadňuje jejich průnik do těla a vytvářejí tak vstupní bránu pro ostatní alergeny a viry.

 
Jak se projevuje alergie na roztoče:

  • Slzení a zarudnutí očí, otoky víček
  • Svědění a pocit ucpaného nosu
  • Kýchání, vodnatá rýma, kašel
  • Záchvaty dušnosti
  • Vznik astmatu, jeho zhoršení

Ideální podmínky pro roztoče

Pro roztoče prachového jsou ideální podmínky při teplotě 25 °C a vlhkosti vzduchu 75 %.  Vysoká vlhkost vzduchu je pro ně důležitá, protože vodu přijímají celým povrchem těla. Rovněž se jim dobře daří ve tmavých místnostech nebo zákoutích.

Roztoči v bytě

Roztoči se vyskytují v čalouněném nábytku, záclonách, kobercích a plyšových hračkách. Největší zásobárnou roztočů je ložnice, kde se vyskytuje až 80 % těchto mikroorganismů. Odtud se šíří do celého bytu. Je zjištěno, že nejvyšší podíl na tomto množství má matrace, za ní následují polštáře a přikrývky.

Proč se nejvíce vyskytují právě v ložnici?

Důvodem je to, že se živí odumřelou kůží, které za týden v posteli necháme až 5 g. Mají rádi teplo, které jim každý večer dopřáváme, a vlhko, které vzniká tím, že dýcháme a potíme se. Ložnice je tedy ideální místo.

Nejvyšší počet roztočů bývá v materiálech z přírodních vláken (bavlna, kapok), a to v okolí švů a zipů. Roztoče z matrací nelze mechanicky vyklepat, vysavač nedokáže vysát celou šíři matrace. Proto je důležitá kvalita povrchu matrace a materiál, ze kterého je vyrobena. Hladké pěnové matrace jsou kvůli jejich povrchu pro roztoče náročné na osídlení, špatně se na ní udrží a není pro ně jednoduché dostat se pod povrch. Vhodné jsou také matrace latexové. Naopak molitanové matrace se při úklidu, kdy dochází ke tření (např. vysávaní) elektricky nabijí a přitahují prach a vlhkost, tím vytvářejí ideální prostředí.

Péřové polštáře a přikrývky vážouí vlhkost, a proto je dobré vyměnit je za ty se syntetickou náplní. Duté vlákno, které se používá do přikrývek a polštářů, je dobrou volbou, protože tento materiál snese opakované praní na 60 °C, aniž by se narušily jeho kvalitativní vlastnosti. Sušení praných lůžkovin by však mělo probíhat mimo bytové prostory. V nabídce můžete najít přikrývky a polštáře z řady Mikrostop. Vlna, stejně jako peří, absorbuje velké množství vlhkosti a vytváří tak dobré mikroklima pro roztoče.

Program Clivie

Pokud čistíme lůžko, je důležité soustředit se přitom i na koberec v ložnici, ze kterého se po vyčištění dostanou roztoči zpět do postele.

Zbavit se roztočů můžete také použitím přípravků proti roztočům, které obsahují benzylbenzoát. Tato látka je pro člověka netoxická. Mrtví roztoči však mohou škodit svými alergeny.

Nejlepší ochranou proti roztočům jsou bariérové potahy a povlaky, které zabraňují roztočům v osídlení matrací a lůžkovin - tím se přirozeně eliminuje jejich populace.

Na matrace je vhodný antibakteriální potah Sanitized - Silver Guard a Medicott

Potah SilverGuard

Jak se tedy roztočů zbavit nebo eliminovat jejich populace?

  • Snížit vlhkost v bytě pod 50 %
  • Sluneční světlo
  • Pravidelné odstraňování prachu také pod postelí a na špatně čistitelných místech
  • Pokud to půjde, odstranit čalouněný nábytek
  • Nízké teploty – vystavení mrazu
  • Vysoké teploty nad 60 °C
  • Použití bariérových povlaků, které jsou neprostupné pro roztoče a alergeny
  • Vybírat ložní povlečení a prádlo, které můžeme prát na 60 °C
  • Protiroztočové přípravky s obsahem benzylbenzoátu, který je pro člověka netoxický

 

Uklízení

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup