My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Jak sestavit kuchyni pro spokojené vaření

V následujích několika řádcích se dozvíme, jak ideálně sestavit kuchyni tak, aby se vaření pro nás stalo hrou. Jsou již prověřená pravidla a postupy, které se nevyplatí opomonout.

V celém domě nebo bytu nenajdeme složitější místnost, než je kuchyň. Už samotná příprava toho, jak by měla být správně sestavena, není zábava na jeden večer.
Vše je potřeba správně rozplánovat, roztřídit a sestavit tak, aby vaření byl dokonalý tanec v kuchyni.

Koření

Vaření může být hra, jen je zapotřebí zvolit správnou herní plochu.

Přestavme si základní pravidla, která nám pomohou kuchyni nejen sestavit, ale také vytvořit si dokonalou kuchyni na míru našim potřebám.

Základní pravidlo rozmístění neboli ergonomie kuchyně

Vše samozřejmě vychází z našich prostorových možností. Kuchyni můžeme sestavit do těchto základních tvarů:

  • Rovná kuchyně – tvar I, například kuchně Semi line
  • Praktická rohová kuchyně –tvar L, například kuchyně Iris
  • Prostorově zajímavá účková kuchyně – tvar U, například kuchně Tea
  • Prostorná a designově zajímavá kuchyně s ostrůvkem, například kuchyně Radúza

Kuchyně Ima a Smile

 Ergonomie má ovšem základní pravidla návaznosti jednotlivých prvků, tedy skříněk a spotřebičů, které nesmíme opomenout.

Nesmyslné pobíhání po kuchyni nám přidává práci a kazí radost z přípravy. Proto je ideální sestavení kuchyně podle toho, jak postupujeme při přípravě jídla.

Nejprve vezmeme potraviny a nádobí. Potraviny omyjeme, zpracujeme a přemístíme se k varné části. Přesně podle těchto logických kroků rozdělujeme kuchyni na 3 PRACOVNÍ ZÓNY.

1. zóna  ULOŽENÍ POTRAVIN 

Tato část kuchyně by měla obsahovat lednici, mrazák a spížovou skříň. Nezapomínejme na to, že lednice musí být v rámci svého zahřívání odsazena od stěny.

Uchování potravin

2. zóna PŘÍPRAVA POTRAVIN

To je ta část, kde potřebujeme největší pracovní plochu, která se skládá z pracovní desky, dřezu, odkapávací plochy, myčky a prostoru pro odpad. Těsné uložení dřezu a myčky má samozřejmě svou logickou návaznost nejen s ohledem na rozvody vody odpadu a vody. Mysleme také na to, že je často potřeba nádobí před vložením do myčky opláchnout. Nebo naopak myčka nemusí vše zvládnout umýt 100%.

3. zóna VAŘENÍ

Zde již probíhá tepelná úprava. K tomu dozajista potřebujeme troubu, varnou desku a mikrovlnku. Varnou konvici a kávovar je praktičtější umístit samostatně nebo do přípravné zóny.

Oblíbená komínová sestava trouby a mikrovlnné trouby je ideální. Pokud nám to možnosti dovolí, je pohodlnější klasickou troubu umístit výš než je pracovní deska, ale tak aby mikrovlná trouba byla maximálně ve výšce našich ramen. Úrazy způsobené popálením bývají dost nepříjemné.

Prostor kolem varné desky je také velmi důležitý. Z obou stran by měl být alespoň 40cm velký, abychom mohli pohodlně a hlavně bezpečně odkládat horké nádobí.

Pokud si takto systematicky kuchyni rozplánujeme, bude vaření o dost rychlejší a méně namáhavé. Nemá cenu vymýšlet složitosti. Toto sestavení, které nám vytvoří pomyslný TROJÚHELNÍK, je již léty prověřenou ideální sestavou.

Rozvržení kuchyně

V případě, že máme opravdu velkorysé prostory, neměli bychom to s rozmístěním daných zón přehánět. Maximální vzdálenost tzv. trojúhelníku, který budeme při vaření absolvovat, by měl mít maximálně 8 metrů. Vaření přeci není maraton.

A teď ta zábavnější část - design a provedení dvířek

Na trhu je již nespočet dokonale promyšlených úložných systémů. Ta prozatím nepraktičtější podoba u spodních dvířek je zásuvný systém. Vše je uloženo přehledně a hlavně bez věčného přeskládávání a přesunování.

Různé pomocné rozdělovníky a organizéry nám veškerý prostor zpřehlední a my budeme mít stále perfektně uklizeno. Velmi praktické jsou také skryté zásuvky, které jsou vloženy do vnitřního systému samotné skříňky.

Horní část kuchyně je určená k uskladnění sklenic, případně talířů a jiného servírovacího nádobí. Své bezpečné místo si najdou i talíře po babičce.

Kuchyně Raduza

A jaký styl zvolit?

Takový, ve kterém se cítíte dobře. Výběr je nesčetný a každý si najde svému srdci blízké provedení.

Může to být klasický až universální styl, romantický provensálský nebo praktický moderní. To, zda zvolíte dřevěný dekor nebo čisté barvy, jde většinou ruku v ruce se zvoleným stylem. Zajímavá je také možnost kombinace různých dekorů nebo barev.

Styl kuchyně - Lada a Bibiana

Buďme však opatrní a vždy si vše dávejme do kontextu s dalšími doplňky, výmalbou a také podlahou. Ucelenost prostoru v nás utvrzuje spokojený a harmonický pocit, který je pro vaření jistě důležitý.
Nepodlehněme tedy extrémním výstřelkům roku a barvám, které nás brzy omrzí.Kuchyni nesestavujeme jen na pár let, ale pokud bude kvalitní a věnujeme jí svou péči, může být s námi většinu našeho aktivního života.





Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup