My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Sedací souprava - kůže, koženka, eko kůže nebo látka?

Plánujete koupi sedací soupravy, chcete kvalitní sedačku, ale nemůžete se rozhodnout, jaký materiál? V jednotlivých článcích Vám přinášíme přehled povrchových materiálů – kůže, koženka, eko kůže (ekokůže, eco kůže) látka nebo alcantara.

Kůže (useň)

Kůže Madras

Je považována za nejkvalitnější a je známkou luxusu. Jde o přírodní materiál, který se vyrábí nejčastěji z hovězí kůže, jelikož je nejlevnější, dále z telecí či buvolí kůže. Kůže se na speciálním stroji rozdělí na vrstvy.

Výhody

Kožená sedací souprava si při správné údržbě dokáže udržet svou krásu, případně časem získá zajímavou patinu, která ještě podtrhuje její vzhled. Kožená sedačka tak časem získává na kvalitě. Dalším pozitivem je, že se přizpůsobuje podmínkám tím, že vstřebává vlhkost, ale nepropustí ji dovnitř. Je také odolná vůči ohni. Další výhodou kůže je její pevnost a odolnost, při vylití tekutiny ji stačí jen lehce setřít.

Nevýhody

Abychom nevyjmenovávali jen klady, k pořízení kožené sedací soupravy se objevují i nevýhody. Hlavním faktorem je její vysoká pořizovací cena, ovšem při zachování některých zásad se tato investice vyplatí. Někomu může být i nepříjemný styk lidské kůže s koženou sedačkou, v létě může lepit a v zimě zase studí.

Zásady péče o koženou sedací soupravu:

Mezi tyto zásady patří

  • Sedací soupravu neumisťujeme na přímé světlo, ať už slunce, lampy nebo lustru.
  • Neměla by se nacházet v blízkosti topení.
  • V místnosti by měla být optimální vlhkost (40-70 %) a teplota (10-30 °C).
  • Zároveň bychom se měli vyvarovat styku sedací soupravy s ostrými předměty a domácími mazlíčky.
Vzorník kůží

Péče o kůži

Kožená sedací souprava se čistí pouze vlhkým bavlněným hadříkem namočeným v čisté vlažné vodě, chemické prostředky by mohli kůži poškodit, nejlépe jednou týdně, aby se zbavila prachu, který se na ní usazuje. Při čištění je také vhodné použít vysavač a vysát prach v záhybech sedací soupravy.

K péči o koženou sedací soupravu patří také její impregnace, která zajistí větší odolnost kůže a dodá jí potřebnou vlhkost.

Barevné provedení kůže

Za nejkvalitnější kůži je považována ta, která je barvená pouze namáčením, a má tedy přirozený vzhled. Lze však zakoupit kožené sedací soupravy v barevné škále v různých odstínech od světlých přes pastelové až po odstíny tmavých barev, záleží tak na Vaší fantazii. Takovým příkladem je  rozkládací sedací souprava Modena.

Pokračování článku:

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup