My Vám zavoláme
Zadejte své tel. číslo

Sedací souprava - koženka a eko kůže

Koženka bývá často zaměňována s eko kůží a obráceně. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?

Fotografie dvou odlišných vzorníků vedle sebe: jeden z tradiční umělé kůže (koženka) s typickou texturou a leskem a druhý z ekokůže (ekokůže) zdůrazňující její udržitelné vlastnosti a povrchovou úpravu.

Koženka

Koženka se vyrábí nepřímým nanesením samotného PVC nebo PU spolu s PVC na podkladový materiál. Zejména to bývá tkanina, úplet nebo netkaná textilie.

Výhody:

Koženka má tu výhodu, že má různou povrchovou úpravu, a to buď dezén, lakování nebo různé vzory a barvy. Její pořízení je mnohem levnější než u sedací soupravy z kůže.

Nevýhody:

Velkou nevýhodou je, že vrchní vrstva se nesnáší se solí, a proto praská. Z tohoto důvodu se začala využívat eko kůže.

Údržba koženky

Koženka se udržuje obdobným způsobem jako kůže. Stačí použít vlhký bavlněný hadřík. Pokud dojde k většímu znečištění, je možné použít mýdlový roztok, který nejdříve vyzkoušejte na malém nenápadném místě. Jak u kůže, tak i zde platí pravidlo nepoužívat chemikálie, zejména rozpouštědla, chloridy a leštěnky.

Koženka

Eko kůže

Je novým moderním materiálem, který se skládá ze dvou vrstev. Jak bylo řečeno, bývá zaměňována s koženkou, avšak eko kůže má horní vrstvu ze 100% polyuretanu a jako podklad slouží 100% bavlněný úplet.

Výhody

Je vhodná pro alergiky, protože kromě vzhledu nemá s přírodní kůží nic společného. Má i vynikající vlastnosti, je vysoce odolná vůči oděru, pevná a oboustranně prodyšná. Další výhodou oproti kůži je její barevné provedení. Lze ji vyrobit ze široké škály barev. Na první pohled je nerozeznatelná od pravé kůže. Její pořizovací cena je tak nižší a dá se prošít na šicím stroji.

Nevýhody

Její hlavní nevýhoda je propustnost, kvůli tomu je náchylná na styk s tekutinami, které mohou způsobit škody jak na povrchu, tak uvnitř pohovky. Její životnost je menší než u pravé kůže, ale se správným zacházením může vydržet i několik let.

Péče o eko kůži

Jak o přírodní kůži, tak o eko kůži je potřeba se starat. Ačkoli se jedná o různý materiál, péče je stejná. Čistí se také pouze vlhkým bavlněným hadříkem bez chemikálií. Je také potřeba vysát prach v záhybech, který se zde usazuje. I umělou kůži je potřeba hýčkat. Dopřejte ji jednou za čas impregnaci přípravky na to určenými.

Ekokůže černá

Pokračování článku:

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli
První nákup

zadejte svůj email a získejte slevu na váš první nákup po zaslání ihned obdržíte slevový kód.

Získejte 100 Kč na váš nákup